Evde Tekila Yapımı Etil Alkol ile Tekila nasıl yapılır?
Evde Tekila Yapımı için en pratik, kolay ve ekonomik yol 1
litre etil alkolü 1,4 litre suyla seyreltip içine 2,5 ml agave aroması
eklemektir 2,4 litre tekila hazır. Evde tekila yapımı doğru malzemeler olursa
bu kadar basit ama yanlış malzemeler olursa ölümcül olabilir. Mesela
kullanılacak alkol, etil alkol olmalı eğer metil alkol olursa öldürür yada
kullanılacak aroma konsantre olmalı yoksa böbrekte çözünüp kalıcı hasar
bırakabilir.
Sulu bir meyve olan ve Anadolu’da Sabır Otu ismiyle de
bilinen Agave bitkisinin bir çeşidi olan Agave tequiliana bitkisinin
damıtılmasıyla gerçek tekila yapılır. Eğer teqila %100 mavi agave’dan
üretilmemişse, çeşitli baharat ve allollerle (genellikle mısır) de üretilir.
Eğer %100 mavi agave’dan yapılmış bir tekilayı içiyorsanız acı bir tat yerine
meyveli ve keskin bir tat alırsınız.
Evde Tekila Yapımı İçin Gereken Malzemeler
Etil alkol
Karbon filtre (akvaryum malzemesi satılan yerlerde 10 TL
civarında)
Filtre kahve kağıdı 2 adet
Huni veya benzeri bir kap
Tekila aroması (Agave Aroma Verici)
2 ml lik enjektör
Evde Tekila Yapımının Adımları
Akvaryumcudan aldığımız karbon filtreyi suyun altında
güzelce yıkıyoruz.
Filtre kahve kağıdını huninin içine yerleştiriyoruz.
Yıkadığımız karbonları huni içindeki filtre kağıdına
dolduruyoruz (karbon filtre yaptık)
Etil alkolümüzü bu filtreden geçiriyoruz. Karbon filtreden
ne kadar çok geçirirsek alkolün içindeki kokular o kadar çok azalır. Filtreleme
yapmadan direk kullanırsak alkolün istenmeyen kokuları gitmez
Bu noktada elimizdeki alkolümüzün kokusunu azalttık ama
içinde hala %96 oranında alkol var. Şimdi yapacağımız işlem alkolümüze
aromalarımızı eklemek
70 cl tekila yapacağımızı düşünelim 300 cl %96 içerikli
alkole 0,7 ml tekila aroması (Agave Aroma Verici) ekleyip ve iyice
çalkaladıktan sonrada üzerinde 420 cl erikli su ekleyelim, tekilamız hazır.
Fabrikada Tekila Nasıl Yapılır
Tekila yapımı agave bitkisi işlenerek üretilir. Üretim aşamalarını sıralayacak olursak;
Öncelikle agave bitkisi kökten sökülerek kaktüs yapısındaki yaprakları ayrılır. Geriye kalan kök kısmı fabrikalara getirilir. Fabrikaya gelen agaveler büyüklüklerine göre dört yada altı parçaya ayrılır. Parçalara ayrılan agaveler su dolu kaynatma kazanlarına alınır. Kaynatma işlemi bittikten sonra mayalama için dinlendirme ünitelerine alınır. Mayalanarak alkol oluşumu sağlanır. Alkol oluşumu sonra süzülerek distilasyon işlemine gönderilir. Burada maişeden alkol ayrılır. Elde edilen alkolde agaveden gelen aroma ve koku ön plandadır. Daha sonra dinlendirme ve şişleme işlemi sonrası tüketicilerle buluşur.
Evde Tekila Yapımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Evde tekila yapımı oldukça basit ve uygulaması son derece kolaydır. Tüm değişkenler optimum düzeyde olduğunda hiçbir zorluğu olmasada değişkenler kontrol edilebilir değilse başarısız sonuçlara neden olabilmektedir. Evde tekila yapımında dikkat edilecek hususların başında kullanılacak olan malzemeler yani tekila yapımında kullanılan bileşenler gelmektedir.
Evde tekila yapımında kullanılan temel üç bileşen bulunmaktadır. Bu bileşenler sırasıyla etil alkol, su ve agave aroması (tekila kiti) dır. Bu bileşenlerin taşıması gereken bazı niteliklerin olması gerekmektedir.