Evde Tekila Yapımı Etil Alkol ile Tekila nasıl yapılır?

Evde Tekila Yapımı için en pratik, kolay ve ekonomik yol 1 litre etil alkolü 1,4 litre suyla seyreltip içine 2,5 ml agave aroması eklemektir 2,4 litre tekila hazır. Evde tekila yapımı doğru malzemeler olursa bu kadar basit ama yanlış malzemeler olursa ölümcül olabilir. Mesela kullanılacak alkol, etil alkol olmalı eğer metil alkol olursa öldürür yada kullanılacak aroma konsantre olmalı yoksa böbrekte çözünüp kalıcı hasar bırakabilir.

Sulu bir meyve olan ve Anadolu’da Sabır Otu ismiyle de bilinen Agave bitkisinin bir çeşidi olan Agave tequiliana bitkisinin damıtılmasıyla gerçek tekila yapılır. Eğer teqila %100 mavi agave’dan üretilmemişse, çeşitli baharat ve allollerle (genellikle mısır) de üretilir. Eğer %100 mavi agave’dan yapılmış bir tekilayı içiyorsanız acı bir tat yerine meyveli ve keskin bir tat alırsınız.

Evde Tekila Yapımı İçin Gereken Malzemeler

Etil alkol

Karbon filtre (akvaryum malzemesi satılan yerlerde 10 TL civarında)

Filtre kahve kağıdı 2 adet

Huni veya benzeri bir kap

Tekila aroması (Agave Aroma Verici)

2 ml lik enjektör

Evde Tekila Yapımının Adımları

Akvaryumcudan aldığımız karbon filtreyi suyun altında güzelce yıkıyoruz.

Filtre kahve kağıdını huninin içine yerleştiriyoruz.

Yıkadığımız karbonları huni içindeki filtre kağıdına dolduruyoruz (karbon filtre yaptık)

Etil alkolümüzü bu filtreden geçiriyoruz. Karbon filtreden ne kadar çok geçirirsek alkolün içindeki kokular o kadar çok azalır. Filtreleme yapmadan direk kullanırsak alkolün istenmeyen kokuları gitmez

Bu noktada elimizdeki alkolümüzün kokusunu azalttık ama içinde hala %96 oranında alkol var. Şimdi yapacağımız işlem alkolümüze aromalarımızı eklemek

70 cl tekila yapacağımızı düşünelim 300 cl %96 içerikli alkole 0,7 ml tekila aroması (Agave Aroma Verici) ekleyip ve iyice çalkaladıktan sonrada üzerinde 420 cl erikli su ekleyelim, tekilamız hazır.

Fabrikada Tekila Nasıl Yapılır

Tekila yapımı agave bitkisi işlenerek üretilir. Üretim aşamalarını sıralayacak olursak; 

Öncelikle agave bitkisi kökten sökülerek kaktüs yapısındaki yaprakları ayrılır. Geriye kalan kök kısmı fabrikalara getirilir. Fabrikaya gelen agaveler büyüklüklerine göre dört yada altı parçaya ayrılır. Parçalara ayrılan agaveler su dolu kaynatma kazanlarına alınır. Kaynatma işlemi bittikten sonra mayalama için dinlendirme ünitelerine alınır. Mayalanarak alkol oluşumu sağlanır. Alkol oluşumu sonra süzülerek distilasyon işlemine gönderilir. Burada maişeden alkol ayrılır. Elde edilen alkolde agaveden gelen aroma ve koku ön plandadır. Daha sonra dinlendirme ve şişleme işlemi sonrası tüketicilerle buluşur. 

Evde Tekila Yapımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Evde tekila yapımı oldukça basit ve uygulaması son derece kolaydır. Tüm değişkenler optimum düzeyde olduğunda hiçbir zorluğu olmasada değişkenler kontrol edilebilir değilse başarısız sonuçlara neden olabilmektedir. Evde tekila yapımında dikkat edilecek hususların başında kullanılacak olan malzemeler yani tekila yapımında kullanılan bileşenler gelmektedir. 

Evde tekila yapımında kullanılan temel üç bileşen bulunmaktadır. Bu bileşenler sırasıyla etil alkol, su ve agave aroması (tekila kiti) dır. Bu bileşenlerin taşıması gereken bazı niteliklerin olması gerekmektedir. 

Etil Alkol

Etil alkol gıdada kullanılabilen tek alkol türüdür yani yiyecek ve içeceklerde yalnızca etil alkol kullanılabilir. Etil alkol dışında bir alkol türü kullanılması durumunda hayati riskler söz konusu olabilir. İkinci olarak kullanılacak etil alkolün denatüre edilmemiş olması gerekmektedir. Etil alkolün yasal şekliyle evsel kullanım amaçlı olarak satılabilmesi için denatüre edilmiş olması gerekmektedir. Etil alkolün içine, içilemeyecek kadar acı bir madde olan denatonium benzoat eklenerek denatüre edilmektedir. 

Söz konusu asgari şartları sağlayan etil alkollerde üretimden itibaren ispirto benzeri kokular olabilir. Bu kokulardan kurtulmanın iki yolu vardır. Birincisi etil alkolün tekrar damıtılmasıdır. İkinci yoluysa alkolün aktif karbon filtreden geçirilmesidir. Daha pratik ve ekonomik bir yöntem olmasından dolayı genellikle alkolün aktif karbon filtreden geçirilmesi yöntemi tercih edilmektedir. 

Agave Aroması (Tekila Kiti)

Etil alkolden sonra ikinci en önemli bileşen olan agave aroması yani tekila kiti kullanılması gerekmektedir. Kullanılacak olan tekila kitinin ileri seviyede konsantre olması gerekmektedir. Konsantre olmayan tekila kitleri konsantre olan tekila kitlerine göre 10 kat ile 50 arasında aynı sonucu verebilmektedir. Kimyasal yapıda üretilen tekila kitlerinde kullanım miktarı arttığında içilen kimyasal miktarıda aynı oranda artmaktadır. Evde tekila yapımı için Virago Kimya gibi güvenilir, resmi ve köklü kuruluşlardan ileri konsantre agave aroması (tekila kiti) alınarak kullanılmalıdır. 

Konsantre tekila kitleri yani Virago Agave Aroması gibi aromalar bitmiş bir litre için 1 ml kullanılmaktadır. 1 litre alkol içinse 2,4 ml kullanım gerekmektedir. 1 litre alkol 1,4 litre suyla seyreltildiği için toplamda 2,4 litre tekila elde etmek mümkündür. 

Su

Evde tekila yapımı için kullanılması gereken son bileşenimizde sudur. Kullanılacak olan suyun çeşme suyu olmaması gerekmektedir. Damacana suyu yada şişe su kullanılmalıdır. Eğer hazır su temin etme imkanı yoksa en azından kaynatılmış ve soğutulmuş su kullanılmalıdır. Asla kaynar su direk olarak kullanılmamalıdır. Evde tekila yaparken kaynar su kullanılması durumunda hem alkol hemde tekila kiti uçarak kayıp vermektedir.